Kövess minket!
  
     

A hó szerelmeseinek

A hó szerelmeseinek
2014, március 26.

Alpok, Ausztria, Svájc – ezekről a helyekről mindenkinek eszébe jut a havas sportok császára, a síelés, ami nem jelent mást, mint havas lejtőről való lecsúszást, sílécek segítségével. A kezünkben lévő bot is fontos; ha félünk, és más nem, az bizony megadja a lendületet!

Gondolta volna, hogy a legrégibb síléc korát ötezer évesre becsülik? Leletekből, barlangrajzokból számos információra tettek szert kutatók, legmegbízhatóbb leletnek egy olya rajz számít, amit a norvég Rödöy szigetén találtak, és minden kétséget kizárólag egy síelő embert ábrázol.

A tizennyolcadik században még a háborúk miatt volt elterjedt a síléc, menekülésre, támadásra használták, később felfedezték, hogy mennyire jó módszer sportolásra, kikapcsolódásra. Ez odáig vezetett, hogy síversenyeket rendezetek, az első 1843-ban zajlott Tromsöben.

Egy norvég férfi húsz évvel később megírta a síelés kézikönyvét, és ezek után semmi sem szabhatott gátat a léceken való suhanásnak, szervezeteket alakítottak, és évek után fejlesztették ki a már ma használatos „carving léceket”, melyeket Európában az 1990-es években kezdtek használni.

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
sporteszközök2
Néhány szó a görkorcsolyákról

A görkorcsolya feltalálásához nem köthető pontos dátum, de annyi bizonyos, hogy már az 1700-as években létezett és virágzott ez az...

Close